Anotimpurile în grădina botanică

Primăvara

 

Este una din cele mai frumoase perioade în grădina botanică. Sunt înflorite foarte multe specii de plante. Magnoliile, cireșii japonezi, bujorii, stânjeneii și multe specii erbacee dar și lemnoase sunt încărcate cu flori. Este perioada în care se plantează rondurile cu flori dar și plantele destinate celorlalte colecții din grădină.

Vara

 

De obicei în această zonă de câmpie verile sunt secetoase, iar umiditatea atmosferică este destul de scăzută. Cele mai afectate sunt speciile de rășinoase dar și unele specii foioase cu frunzele mari și cu transpirație intensă (Magnolia spp., Asimina triloba, Liriodendron tulipifera, etc.). Colecțiile de plante erbacee, rondurile cu flori și plantele lemnoase tinere sunt irigate și în acest fel reușesc să treacă peste perioadele în care acest factor limitativ afectează vegetația.

Este anotimpul în care sunt înflorite unele specii cu perioadă estivală de înflorire ca de exemplu: zămoșița (Hibiscus syriacus), liliacul indian (Lagerstroemia indica), Abelia grandiflora, etc.

De asemenea în această perioadă o serie de dăunători (omida păroasă a cimișirului – Cydalima perspectalis, insecta tigru a stejarului – Corythucha arcuata, insecta tigru a platanului – Corythucha ciliata, molia minieră a castanului porcesc – Cameraria ohridella și altele) își fac simțită prezența și se impun unele lucrări fitosanitare.

Toamna

 

Acest anotimp vine cu rod bogat la multe dintre speciile din grădina botanică, și o bună parte din fructele și semințele acestora sunt recoltate, condiționate, păstrate și apoi utilizate la înmulțirea plantelor dar și la schimbul internațional de semințe care se face cu instituțiile colaboratoare (grădini botanice, arboretumuri, parcuri dar și institute de cercetare în domeniul vegetal). În acest sens Grădina noastră editează anual un catalog de semințe.

Varietatea mare de specii face ca final acestui anotimp să vină cu o coloristică deosebită a frunzișului speciilor lemnoase foioase. Dintre speciile mai deosebite în acest sens amintim: Liquidambar styraciflua, Acer japonicum, Quercus coccinea, Quercus texana, Quercus shumardii, Rhus typhina ‘Dissecta’, Celtis occidentalis, etc.

Iarna

 

De obicei este un anotimp lipsit de zăpadă, mai ales în ultimul deceniu, eventual sunt câteva zile cu chiciură. Majoritatea arborilor sunt fără frunziș și sunt intrați în repaus vegetativ. Doar rășinoasele și acestea cu unele excepții (Larix spp., Taxodium disttichum, Metasequoia glyptostroboides, Ginkgo biloba) au frunzișul persitent. Acestora li se adaugă iedera (Hedera helix), o liană lemnoasă spontană cu prezență semnificativă în grădina botanică, care a urcat pe multe exemplare arborescente și asigură un bun adăpost exemplarelor de ciuf de pădure.

Dacă ar fi să facem o ierarhizare a celor mai bune perioade pentru vizitat grădina botanică atunci acesta ar fi următoarea: primăvara, toamna, vara, iarna.

Realizat in cadrul proiectului Tur virtual al Gradinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” Macea cofinantat de Asociatia pentru cultura, educatie si tineret Vasile Goldis si a
Centrului Cultural Judetean Arad